10 лютого 2024   11:55   1197

10 лютого – дев’яті роковини ракетного обстрілу російськими військами міста Краматорська

10 лютого – дев’яті роковини ракетного обстрілу російськими військами міста Краматорська
Дев’ять років тому, 10 лютого 2015 року, окупаційні війська росії обстріляли з важкого артилерійського озброєння аеродром та густозаселені райони міста Краматорська.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Цей кривавий терористичний акт, скоєний рашистами під час війни на сході України, забрав життя 17 людей. 64 людини, зокрема п’ятеро дітей, дістали поранення. Внаслідок обстрілу було пошкоджено 41 будівлю.

За інформацією РНБО України, Донецької облдержадміністрації та штабу Антитерористичної операції, ворожа атака була проведена 10 лютого 2015 року близько опівдня з околиць окупованої Горлівки з двох великокаліберних систем залпового вогню. Цього дня сталося дві серії вибухів з інтервалом у 30 хвилин.

Російські бойовики вдарили по Краматорську понад 30 ракетами із систем залпового вогню БМ-30 «Смерч», з яких 18 поцілили в район аеродрому, а 14 — в житлові квартали. Один залп «Смерчу» містить 12 снарядів, оснащених касетними боєприпасами. Серед 17 людей, які загинули внаслідок ворожого удару, 9 — військові Збройних Сил України Євген Бушнін, Володимир Глубоков, Віктор Дев'яткін, Володимир Довганюк, Денис Жембровський, Михайло Ілляшук, Сергій Хаустович, Ігор Шевченко, Сергій Шмерецький.

За фактом обстрілів 10 лютого 2015 року житлових кварталів та аеродрому в Краматорську з боку окупованої Горлівки Службою безпеки України у Донецькій та Луганській областях відкрито кримінальне провадження за статтею 258 Кримінального кодексу України «Терористичний акт».

У Краматорську зберігають пам’ять про містян та військових, які загинули під час артобстрілу 10 лютого 2015 року. Задум вшанування загиблих у результаті обстрілу зведенням меморіальної композиції з'явився практично одразу. Вже за рік після обстрілу у сквері в центрі міста було відкрито закладний камінь на місці майбутньої каплички.

У 2018 році кілька громадських організацій виступили з ініціативою спільними зусиллями встановити арт-об'єкт, покликаний привернути увагу суспільства до мирних жертв Краматорська. На тому місці, де впала одна з ракет, було встановлено скляний куб, що символізував звичайне життя, яке дуже швидко може зруйнувати війна. У куб помістили макет ракети «Смерч», ніби вона в нього влучила. На кубі вигравірували імена загиблих, а також запитання «Скільки ще українців має загинути?». Оскільки об'єкт був розташований у центральній частині міста, він дуже швидко став головною пам'яткою-нагадуванням про трагічні події лютого 2015 року. Проте конструкція кубу з часом почала руйнуватися – вплинули зміна температур, опади. Зважаючи на це, у грудні 2019 року арт-об'єкт перенесли на територію військової частини. Там композицію відновили, і тепер щороку 10 лютого біля меморіалу жертвам обстрілу Краматорська проходять пам’ятні заходи з покладанням квітів.

На жаль, сумний рахунок жертв і постраждалих від російських обстрілів Краматорська не зупинився – він продовжився після повномасштабного вторгнення росії в Україну 24 лютого 2022 року. Найбільш криваві трагедії з великою кількістю загиблих та поранених унаслідок ворожих атак сталися у Краматорську 8 квітня 2022 року та 27 червня 2023 року.

Вранці 8 квітня 2022 року російські війська вдарили по залізничній станції у Краматорську, де тисячі людей чекали на евакуаційні потяги. В результаті удару «Точкою-У» 61 людина загинула, серед них семеро — діти. 109 — отримали травми.

27 червня 2023 року російські війська вдарили по Краматорську двома ракетами. Першою ворог поцілив у кафе Ria PIZZA, другою — у селище Біленьке. Тоді 13 людей загинуло і 65 отримали поранення. Від отриманих під час цієї атаки важких поранень померла українська письменниця та громадська діячка Вікторія Амеліна.

Впродовж повномасштабної війни окупаційні війська рф ще багато разів атакували Краматорськ нарівні з іншими населеними пунктами України, завдаючи чисельних жертв та руйнувань, спричиняючи страждання багатьох мирних жителів, у тому числі дітей.

Наш спільний обов’язок - зберігати пам’ять про всіх, хто загинув від рук загарбників під час російсько-української війни, і не залишати без відплати зло, принесене рашистами на землю України. Ми маємо невпинно нагадувати всьому світу: кожен злочин, скоєний російськими терористами проти нашого народу, має бути покараний!
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.