12 лютого 2024   19:55   1279

"Домашній ВПК": волонтер з Краматорська виготовляє тисячі деталей для дронів для військових. Ось як він це робить

"Домашній ВПК": волонтер з Краматорська виготовляє тисячі деталей для дронів для військових. Ось як він це робить
Деталі йдуть військовим, що стримують ворога під Бахмутом і Часів Яром - цей напрямок важливий для Краматорська

"Ходімо, покажу мій цех… Ні, це не цех, це ВПК! [військово-промисловий комплекс]", - волонтер з Краматорська Микола заводить у кімнату, де працюють одночасно чотири 3D-принтери. В іншій кімнаті новий - і найбільший - принтер, тут же на моніторі зображення з веб-камери, щоб слідкувати за роботою тих чотирьох. Всі ці принтери друкують деталі для скидів мін і гранат з дронів, якими користуються українські військові, що воюють зараз на Бахмутському напрямку.

"Це 30-міліметрова гільза з БМП або "Бредлі". Наші хлопці придумали таке: шпигують їх тротилом, зверху приставляють детонатор, скидають з дрону, воно вибухає і робить боляче кому треба. До мене звернулася 28-а бригада, рота ударних безпілотних авіасистем, і попросили розробити адаптер для детонатора і цих гільз. У мене є знайомий, який розбирається у моделюванні, ми це розробили, надрукували три тестові версії, показали їх військовим, третю версію вони погодили і ми запустили виробництво поки що тисячу штук адаптерів. Далі буде більше: гільз дуже багато, не вистачає лише адаптерів", - розповідає Микола.

На початку великої війни краматорець з родиною евакуювався в місто у центрі України, минулого літа знайомі військові віддали йому 3D-принтер. Але Микола зізнається, що до нього "дійшли руки", лише коли він повернувся до Краматорська - тоді він почав пробувати щось друкувати.

Потім доля звела його з бійцем краматорського прикордонного загону Євгеном Линєм з позивним "Маестро" - військовий хотів знайти людей, які роблять адаптери і накольники для ВОГів і мін, дізнався, що Микола хоче цим займатися і вони почали спілкуватися по цьому напрямку. "Маестро" організував збір, щоб придбати ще 3D-принтери.

"Він мені скидає гроші, каже: купляй принтер. Я докинув ще своїх трошки і купив все ж таки два, написав йому про це, він відповів: "Добре". Після отримання принтерів я скинув Жені фотографії з "Нової пошти", але він їх вже не побачив. Наступного дня Жені не стало", - розповідає волонтер.

Завдяки тому, що Микола і Євген почали працювати по напрямку безпілотників, командування вирішило перевести військовослужбовця в аеророзвідку - його мали відправити в ротацію, під час якої він мав пройти навчання на оператора дронів.

"Він дуже сильно радів, хлопець молодий, 22 роки, з Рівного, був штурмовиком - Іванівське, Бахмут, Богданівка, Андріївка, Кліщіївка, він всі ці напрямки знав, він був там. Він мені казав, що я йому врятував життя, що йому тепер не доведеться бігати по полях, штурмувати, а зможе спокійно розробляти і керувати дронами. Йому не вистачило два дні до ротації: він сидів у розташуванні, прилетів снаряд і не стало людини. Але його справа продовжує жити", - каже Микола.

На нових принтерах волонтер почав друкувати адаптери, хвостовики для мін, накольники та інші деталі для безпілотників, корпуси для протипіхотних мін. У перший час всі хвостовики підписував "За Маестро". Деталі в основному йдуть для підрозділу прикордонників і 28-ї бригади - вони стримують ворога на Бахмутському напрямку.

"Мені важливо розуміти, що моя допомога посприяє нашим військовим під Бахмутом, Часів Яром - це важливо для Краматорська, - пояснює волонтер. - Я знаю, що моя маленька фігнюшка може прилетіти в обличчя к...цапу [зневажливий вислів щодо росіян] і мені це буде приємно".

На підкріплення його слів військові, яким він передає деталі, надсилають волонтеру відео з результатами своєї роботи: так, нещодавно надіслали відео знищення ворожої точки запуску дронів під Курдюмівкою, часто знищують "лисячі нори" з росіянам - це землянки, де переховуються солдати.

Зараз Микола займається розробкою універсальних кріплень для дронів - такий запит надійшов від військових.

"Зараз йде тенденція відмови від "мавіків", тому що це дорого, у бік саморобних 10-дюймових дронів, які збираються небайдужими людьми просто у себе вдома - замовляються деталі з Китаю і за три-чотири вечора збираються. Вони коштують дешевше. Під них потрібні скиди. Я взявся за розробку скидів саме під ці 10-дюймові дрони, і є потреба для військових на одному й тому ж дроні скидати три варіанти боєприпасів - власне розробкою універсального скиду я зараз і займаюсь".
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: