20 лютого 2024   16:34   559

Десять років тому у Краматорська вперше вшановували Героїв Небесної Сотні

Десять років тому у Краматорська вперше вшановували Героїв Небесної Сотні
Згадуємо наших земляків та ті події

У неділю 23 лютого 2014 року загострення пристрастей у Краматорську сягнув піка. Як завжди вихідними біля погруддя Шевченку зібрався КрамМайдан та проукраїнськи активісти. Там мала відбувалася панахида за загиблими Героями Небесної сотні з Краматорська.

Прихильників Майдану та так званих "сторонніков фєдєралізації", які зібралися біля ПКіТ, розділяв кордон міліції. Панахида розпочалася. З боку антимайдану, людей з георгієвськими стрічками, одразу ж полетіли яйця. Найстійкіші майданівці вийшли вперед, щоб прикрити собою священників та фото загиблих на Майдані краматорців.

Реакцією міліції на ці дії стали незабутні для багатьох слова - "Бог накажет".

Це відбулося через два дні після завершення трагічних подій на Майдані Незалежності у Києві 18-21 лютого 2014 року, коли протистояння зі силовиками Януковича у центрі столиці перейшло у розстріл протестувальників.

Найбільше загинуло людей 20 лютого - 47 майданівців. Саме ця дата вшановується як День Героїв Небесної Сотні. Пам'ятний день встановлено указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року.

І саме цих людей вийшли вшанувати краматорці 23 лютого 2014, а серед них - загиблих краматорців Сергія Бондарева та Івана Пантелєєва.

Сергій Бондарев, народився 24 листопада 1981 року у Краматорськ. Працював програмістом GlobalLogic, останні роки жив у Києві. Загинув 18 лютого 2014 року від чотирьох кульових поранень під час першого штурму біля Будинку профспілок. 20.02 упізнаний родичами у морзі.

Іван Пантелєєв, народився 1 грудня 1981 року у Краматорську, рок-музикант, соліст групи «Небо Мінуса». Загинув 20 лютого 2014 року на Інститутській. За свідченням лікарів та його матері — в тілі мав сім куль. Тіло ідентифіковане в готелі «Україна».

Обидва краматорці нагороджені званням Героя України посмертно.

21 лютого 2014 року Янукович втік. Попереду були анексія Криму, захоплення українських міст, АТО та зрештою велика російсько-українська війна, яка зараз триває.

Офіційне число Героїв Небесної Сотні - 107 людей. Це були люди різного віку, різної національності та громадянства. Наймолодшому з них - Назарію Войтовичу - було всього 17 років. Найстаршому - Івану Наконечному - 82.

Серед активних учасників Революції Гідності був і 16-річний краматорець Степан Чубенко. З листопада 2013 року по лютий 2014 року хлопець брав активну участь в акціях проукраїнських сил в Краматорську та Києві. Тож минулого року Облдержадміністрацією, обласною військовою адміністрацією та громадськими організаціями, що об’єднують учасників Революції Гідності, родини Героїв Небесної Сотні ініційовано включення Степана Чубенка до списку Героїв Небесної Сотні.

Поки що цього не сталося.

У Краматорську навесні 2023 року вул. Лазо перейменували на вулицю Героїв Небесної Сотні, а вулицю Уральська - на вулицю Степана Чубенка.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: