21 лютого 2024   17:17   593

У Краматорську за тиждень виявили один випадок ГКІ та сальмонельозу

У Краматорську за тиждень виявили один випадок ГКІ та сальмонельозу
Краматорська районна філія ДУ «ДОНЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ» надає інформацію щодо захворюваності кишковими інфекціями населення міста Краматорськ.

За результатами щотижневого моніторингу інфекційної захворюваності на гострі кишкові інфекції в місті Краматорську з 09.02.2024 по 15.02.2024 (7-й тиждень року) зареєстровано 1 випадок гострої кишкової інфекції невстановленої етіології, інтенсивний показник 0,55 на 100 тис. населення, та 1 випадок сальмонельозу (у дитини до 1 року) показник захворюваності становить 0,55 на 100 тис. населення. Збудником на звітному тижні виступала Salmonella enteritidis.

Лабораторному обстеженню з метою виявлення збудника Salmonella підлягають три контактні особи із родинного осередку. Контактні проходить обстеження і знаходиться на контролі у фахівців філії.

Факторний аналіз ГEK показав дію харчового шляху передачі збудника кишкової інфекції, який реалізувався через неправильне зберігання продуктів харчування в домашніх умовах та недотримання правил особистої гігієни.

Випадків ГEK із встановленим збудником та дизентерії на цьому тижні не виявлено.
Фахівцями Краматорської районної філії у вогнищах інфекції проведено 2 епідеміологічних обстеження. За їх результатами здійснені відповідні санітарно-протиепідемічні та дезінфекційні заходи.

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо в дітей. Зазвичай ГКІ спричиняють бактерії або віруси, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella. Джерело збудника інфекції – тварини, хворі на сальмонельоз люди або здорові бактеріоносії. Носійство може тривати від кількох днів до кількох років. Механізм передавання інфекції – фекально-оральний. Зараження відбувається аліментарним, водним і побутовим шляхами.

Щоб не захворіти дотримуйтесь чистоти та гігієни навколо вас! Завжди мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі, після перебування у місцях масового скупчення людей (вулиці, ринки, магазини, транспорт, відпочинок на природі), після відвідування туалету. Не торкайтесь обличчя не вимитими руками. Вживайте тільки кип’ячену питну воду. Перед вживанням ретельно мийте питною водою овочі та фрукти.

При перших ознаках захворювання одразу звертайтесь до лікаря. Вчасно розпочате лікування вбереже від ускладнень. Тож дбайте про своє здоров’я та не хворійте!
Східний Проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: