27 лютого 2024   16:50   1080

Виплати ВПО: інформація для жителів Краматорська та Краматорського району

Виплати ВПО: інформація для жителів Краматорська та Краматорського району
Вже за три дні отримувачів допомоги визначатимуть по-новому

Вчора набули чинності зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. За допомогою Переліку зокрема визначається, мешканці яких територій мають право на допомогу від держави.

Вперше цей Перелік був затверджений у грудні 2022 року та періодично оновлюється.

Які громади Краматорського району є у Переліку

В оновленому Переліку у розділі "Території можливих бойових дій" знаходимо, що в цій категорії всі 12 громад Краматорського району:

- Андріївська сільська територіальна громада;
- Дружківська міська територіальна громада;
- Іллінівська сільська територіальна громада;
- Костянтинівська міська територіальна громада;
- Краматорська міська територіальна громада;
- Лиманська міська територіальна громада;
- Миколаївська міська територіальна громада;
- Новодонецька селищна територіальна громада;
- Олександрівська селищна територіальна громада;
- Святогірська міська територіальна громада;
- Слов’янська міська територіальна громада;
- Черкаська селищна територіальна громада.

Ця ситуація вже давно не змінюється. Так само як і до "Території активних бойових дій" вже досить довгий час належать Іллінівська, Костянтинівська та Лиманська громади району.

У розділі "Території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси" наприкінці минулого з громад Краматорського району була лише Костянтинівська міська територіальна громада.

А ось в оновленому Переліку до цього розділу додалися Іллінівська сільська та Лиманська міська територіальні громади.

Тепер жителі й цих громад мають доступ до інформації, яка є власністю держави та/або необхідність захисту якої визначено законодавством.

До державних інформаційних ресурсів віднесено: Державний земельний кадастр, Державний реєстр актів цивільного стану громадян, Державний реєстр виборців, Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування та інші.

Можливість отримувати виплати ВПО тепер визначається не тільки Переліком

Одне з головних цілей існування та постійного перегляду Переліку - це можливість визначати, мешканці яких територій мають право на виплати ВПО через відношення різних територій до відповідних категорій.

Це означає, що мешканці усіх 12 громад Краматорського району мають право на виплати ВПО у разі вимушеної евакуації. Але самого територіального принципу вже не буде достатньо.

Ще минулого року держава почала вводити певні вимоги, які обмежували право на отримання виплат деяких категорій громадян. Наприклад, якщо у вас на депозиті понад 100 тис. грн, ви купили нове житло або перебували за кордоном понад 30 днів та інше.

Але цього року вимоги ще посиляться. З 1 березня кількість тих, хто матиме право на виплати ВПО помітно зменшиться, незалежно від того, що людина з території чи то можливих, чи то активних бойових дій.

Вже за кілька днів отримувачів допомоги визначатимуть за новими критеріями, а не лише за територіальним принципом за допомогою Переліку.

З 1 березня виплати автоматично продовжуються ще на 6 місяців для категорій ВПО, які не мають можливості працювати, а саме:

- для пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);

- осіб з інвалідністю I чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей.

І це далеко не повний список, а лише його маленька частина.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: