21 березня 2024   21:32   561

У Краматорську за понад 132 млн планують ремонт трьох обстріляних будинків: хто буде його виконувати

У Краматорську за понад 132 млн планують ремонт трьох обстріляних будинків: хто буде його виконувати
Майбутні підрядники вже неодноразово ставали єдиними учасниками та переможцями подібних тендерів

У Краматорську визначилися переможці тендерів на капітальний ремонт ще трьох пошкоджених обстрілами житлових будинків.

Ними стали два краматорських підприємства - ТОВ "Монтажно-будівельна компанія СДМК" та ТОВ "БТ "Ренесанс". Наразі Управління ЖКГ, яке є замовником цих закупівель, повідомило про намір скласти з ними договори.

У разі їх підписання “МБК СДМК” займатиметься капремонтом будинків по Б. Хмельницького, 4 та Я. Мудрого, 44, а “Ренесанс” - по Я. Мудрого, 54.

Ремонти всіх будинків обійдуться міському бюджету у понад 132 млн грн. Так, аварійно-відновлювальні роботи по Б. Хмельницького, 4 коштуватимуть 24,3 млн, по Я. Мудрого, 44 - 45,9 млн грн, а по Я. Мудрого, 54 - 62,7 млн грн.

Тендерними вимогами передбачено, що всі три проєкти мають бути завершеними до кінця 2025 року.

Що відомо про майбутніх підрядників

ТОВ "Монтажно-будівельна компанія СДМК" вже фігурувало у матеріалі-розслідуванні Kramatorsk Post щодо того, хто заробляє на відбудові ушкоджених житлових будинків. Тоді це підприємство стало другим з-поміж восьми інших підрядників, що займалися ремонтами постраждалих будинків, за загальною сумою зароблених від ремонтів грошей. При чому майже всі тодішні підрядники мали один з одним зв’язки.

Отже, згідно з даними ресурсу Opendatabot, торік саме на відбудові цих житлових будинків “МБК СДМК” заробило понад 14,3 млн грн. Загальна ж сума виграних у 2023 році цим підприємством тендерів становить близько 27 млн грн.

Нагадаємо, що це підприємство існує з 2012 року. А з 2021 року, після появи нового власника і керівника Михайла Ганусея, воно стало активно брати участь та вигравати у держзакупівлях (з перервою у 2022 році, ймовірно, пов’язаною з початком повномасштабної війни).

При цьому цікаво, що, за відомостями YouControl, у 2021 році суми власної виручки підприємства та дохід від виграних тендерів були майже рівними. А в 2023 надходження від держзакупівель перевищили виручку від основної діяльності майже в три рази.

Така сама залежність від державних закупівель спостерігається й у “Ренесанса”.

За даними YouControl, це відносно новий гравець на полі місцевих закупівель. Засновано воно було у 2019 році у Чернігові. Після кількох змін керівників/бенефіціарів і реєстраційних адрес тільки на початку 2023 воно юридично “переїхало” у Краматорськ, змінивши напередодні попереднього власника на нового - Павла Лісничого.

Наразі відомо, що за 2023 рік підприємство виграло кілька тендерів від краматорських установ на загальну суму майже 57 млн грн. Здебільшого це були тендери з облаштування укриттів у підвалах багатоповерхівок, а також з ремонту пошкоджених школи №15 та амбулаторії №6, і з будівництва модульних котелен на територіях трьох шкіл і медзакладу.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: