25 березня 2024   08:59   399

25 березня - День Служби безпеки України

25 березня - День Служби безпеки України
25 березня - День Служби безпеки України.

Фахове свято національного значення відзначається щорічно у день прийняття Верховною Радою України Закону України «Про Службу безпеки України» (від 25 березня 1992 р. № 2229-XII), - повідомляє Донецька ОДА.

Святкування Дня Служби безпеки України було встановлено Указом Президента України 22 березня 2001 року, «враховуючи заслуги Служби безпеки України у справі захисту державного суверенітету України, конституційного ладу, територіальної цілісності, законних інтересів держави, забезпеченні прав і свобод людини і громадянина».

Служба безпеки України — це орган особливого призначення. Працівники СБУ виконують правоохоронну діяльність та несуть варту для гарантування державної безпеки України.

На етапі створення СБУ як спецслужби 25 березня 1992 року перед організацією були поставлені головні цілі — оборона та забезпечення суверенітету держави, конституційного устрою, а також територіальної єдності країни. До підрозділів, створених в структурі Служби безпеки, входять розвідка та контррозвідка, супротив тероризму, підрозділ боротьби з хабарництвом, військова контррозвідка, протистояння організованій злочинності та інші. Відомство весь цей час активно розвивається та співпрацює з міжнародними організаціями.

У професійне свято працівників СБУ наведемо деякі цікаві факти про Службу безпеки України та розповімо про історичні віхи щодо її формування та розвитку.

Служба безпеки країни взаємодіє з різноманітними організаціями, серед яких — спецслужби шістдесяти країн, профільні структури, більше сотні правоохоронних органів, міжнародні організації НАТО, ОБСЄ, ЄС, ООН.

В архівах СБУ зберігаються понад сто вісімдесят тисяч різних паперів, найдавніші з цих документів датовані 1918 роком.

Секретні радянські документи, що зберігалися в архівах, були опубліковані лише у 2015 році.

Поблизу будинку Служби безпеки України встановлено статую «Козак-переможець», що символізує міць і звитягу цієї правоохоронної структури.

За часи свого існування Служба безпеки України пройшла через низку пертурбацій і перетворень. Нові труднощі, що постали перед Україною, спонукають службу до нових реформ, найбільшої мобілізації сил та резервів, пошуку траєкторій вирішення надскладних завдань сьогодення і ретельної підготовки до майбутнього.

Процес реформування спецслужби, що є довготривалим у часі, стартував кілька років тому. 2019 року було розпочато розробку проєкту закону про Службу безпеки України. Головною метою цього документу було зафіксувати нові пріоритети та організувати роботу СБУ відповідно до сучасних вимог. Переформування має створити дієві механізми для того, аби служба максимально ефективно реагувала на загрози, які постають у сучасному світі. До основних новацій, запропонованих у даному законопроєкті, входять: кібербезпека; охорона державної таємниці; боротьба з тероризмом.

До пріоритетних завдань, що стоять перед співробітникамип СБУ на сучасному етапі, входить насамперед належне протистояння повномасштабній агресії з боку російської федерації. Досвід, накопичений упродовж 32 років від заснування СБУ, працівники служби ефективно і якісно використовують у своїй щоденній боротьбі з російським загарбником.

Фахівці СБУ пліч-о-пліч із Збройними Силами України відбивають атаки, викривають зрадників і нищать ворога, звільняють українську землю від агресора.

Цьогоріч Службі безпеки України виповнюється 32 роки. І в цей знаменний день ми адресуємо слова привітань мужнім, компетентним, знаючим свою справу людям, що служать та працюють у СБУ. Усі вони гідно захищають державний суверенітет, конституційний лад, територіальну цілісність, законні інтереси держави, а також забезпечують права та свободи людини і громадянина. Вклоняємося пам’яті співробітників Служби безпеки України, які героїчно загинули у протистоянні з лютим і підступним ворогом.

З упевненістю можемо сказати, що, завдяки особовому складу СБУ, безпека Української держави – в надійних руках. Ми пишаємося мужністю, незламністю і безстрашністю українських правоохоронців, радіємо кожному їх успіху, що наближає нас до Перемоги! СБУ твердо стоїть на варті свободи та незалежності України!

Слава Україні!
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: