27 березня 2024   13:43   1401

У Краматорську працюють з дитячими травмами та страхами: використовують зокрема й метафоричні карти

У Краматорську працюють з дитячими травмами та страхами: використовують зокрема й метафоричні карти
У прифронтовому Краматорську живе зараз чимало дітей.

Вони разом з дорослими переживають стреси та травми. Допомагають їм позбутися психологічних проблем, які виникли внаслідок війни, – а це страхи, підвищена тривожність, закритість, нічні жахи - у Волонтерському Центрі Краматорська.

Там щотижня проводять психологічні тренінги «Діти та війна. Техніки зцілення». Програму рекомендовано Міністерством освіти (МОН) України. Її вважають ефективною не лише для таких ситуацій, у яких опинилися діти прифронтових міст, але й профілактичною на майбутнє, - тобто діти матимуть певні інструменти для допомоги собі у дорослому житті, де теж зустрінуться зі стресами.

Програма розрахована на дітей та підлітків від 8 до 18 років, а також на їхніх батьків.

Кристина Кравченко, психологиня Центру, розповіла Kramatorsk Post про те, як відбуваються заняття, а також про цікаву методику - метафоричних карт:

- Заняття проводяться двічі на тиждень у групах. Як правило, у групі 8-10 дітей. Ми розглядаємо нав’язливі думки та почуття: такі проблеми як погані спогади, порушення сну та прокручування в пам’яті того, що сталося. Діти навчаються більш розуміти себе та технікам самодопомоги.

На заняттях працюють з дитячою збудженістю, коли дитина не може розслабитися й сконцентруватися, коли її мучить безсоння. У Центри дітей навчають технікам релаксації та відновленню сну.

- Окремий блок, який ми опрацьовуємо з дітьми, – феномен уникання місць, людей та ситуацій, які нагадують про пережиті події, робота з дитячими страхами та труднощами сприйняття усього, що нагадує про події, пов‘язані з війною, переселенням та травмою. Діти навчаються не замовчувати свої переживання, ділитися один з одним та зі своїми батьками, надавати підтримку.

Однією з особливістю занять є застосування технік зцілення, які спрямовані на роботу з травмами через метафоричні карти. Метафоричні карти - це інструмент, який допомагає дітям візуалізувати їхні почуття та думки через метафори та образи.

Цей метод дає дітям змогу виражати свої емоції та переживання без словесного опису, що може бути особливо корисним для тих, хто має складнощі у висловленні своїх почуттів. Метод метафоричних карт є одним з інструментів арттерапії та полягає у використанні образів, символів або картинок для виявлення та розуміння внутрішніх станів, почуттів і конфліктів.

Як це працює. Психолог пропонує дитині вибрати картинки, які асоціюються з почуттями та думками. Потім обговорюються обрані картинки, їхнє значення і відношення одна до одної, що допомагає розкрити внутрішній світ дитини, зрозуміти його проблеми та опрацювати їх.

– Результати роботи у нас уже є. Ми бачимо, як діти знаходять внутрішню силу та заспокоюються після участі в тренінгах. Вони стають більш впевненими у собі та вміють краще впоратися зі своїми емоціями, – додала Кристина Кравченко.

Дізнатися більше про діяльність Волонтерського Центру можна на сайті Центру.

Записатися на заняття за цим посиланням.

Фото - Волонтерський Центр Краматорська
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: