27 березня 2024   19:14   209

Росію не запросили на перший Глобальний саміт миру, аби вона все не зіпсувала - Кулеба

Росію не запросили на перший Глобальний саміт миру, аби вона все не зіпсувала - Кулеба
Росія від початку агресії проти України в 2014 році постійно перешкоджає будь-яким мирним переговорам та ініціативам, тому її участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії не передбачається.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сказав на онлайн-брифінгу для іноземних журналістів, відповідаючи на запитання про ймовірність участі країни-агресорки у саміті.

«Між 2014 і 2022 роками ми провели майже 200 раундів переговорів із Росією в різних форматах, і Росія завжди діяла однаково, перешкоджаючи переговорам та не даючи учасникам досягти справжніх вичерпних домовленостей з усього спектра питань», - сказав Кулеба.

Він додав, що українська сторона «засвоїла уроки минулого» й не дозволить Росії знову руйнувати мирні зусилля інших країн.

«Тож ми не збираємося повторювати ту саму помилку, і перший Глобальний саміт миру, провести який Україні погодилась допомогти Швейцарія, не передбачає участі Росії, а лише країн, які підтримують і поділяють цілі та норми Статуту ООН і побудовану на них Українську формулу миру», - підкреслив міністр.

За його словами, зрозуміло, що неможливо укласти мир без однієї з воюючих сторін, якою є Росія, проте на форумі в Швейцарії її не буде.

«Ми хочемо, щоб країни, які представляють Європу, Азію, Африку, Північну й Південну Америки на цьому першому саміті узгодили дуже конкретний набір правил і підходів, які стануть відправною позицією майбутнього врегулювання з Росією», - зазначив Кулеба.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський закликав усі нації світу взяти участь у Глобальному саміті миру, щоб спільно зробити світові правила безпеки знову дієвими.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: