3 травня 2024   17:22   162

Повідомлено про підозру рашистам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС, - СБУ

Повідомлено про підозру рашистам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС, - СБУ
Служба безпеки зібрала доказову базу на двох ватажків з окупаційного "МВС РФ по Запорізькій області", які займалися депортацією українців.

Про це повідомили в Службі безпеки України, передає Цензор.НЕТ.

Як зазначається, йдеться про двох росіян: Миколу Опришка, який очолює загарбницьку установу, та його підлеглого Костянтина Разигріна – керівника "міграційного управління".

"Зловмисники організували примусові вивезення мешканців тимчасово захопленої частини території Запоріжжя до Ростовської області, а потім – до північно-західного кордону Росії з Латвією. За наявними даними, таким чином рашисти намагалися створити штучну міграційну напругу у країнах Євросоюзу", - йдеться в повідомленні.

Як свідчать матеріали слідства, людей змушували йти пішки до прикордонних застав Латвії під виглядом біженців до ЄС. У разі спротиву – потерпілим погрожували розстрілом та репресіями проти їхніх близьких родичів, які залишилися на тимчасово окупованій частині України.

У СБУ зазначають, що "маршрут" депортованих українців пролягав через Мелітополь, з якого потім вивозили до "перевалочного табору" в селищі Синявське Ростовської області. Там потерпілих об’єднували в групи для подальшого "конвоювання" до прикордонних територій Росії, зокрема Псковської області, що межує з Латвією. Також встановлено, що після депортації людей рашисти розграбовували їхні оселі та приватне майно.

"Задокументовано, як рашисти викрали 74-річного мешканця тимчасово окупованого міста Пологи на Запоріжжі з його власної оселі. Потім літню людину вивезли в лісопосадку за 10 кілометрів від кордону з ЄС, де з іншими "біженцями" гнали у напрямку однієї з прибалтійських країн", - розповіли в СБУ.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Опришку та Разигріну про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи для притягнення обох фігурантів до відповідальності за злочини проти українців.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: