16 травня 2024   09:07   1007

Як із Кутової балки робили оазис

Як із Кутової балки робили оазис
«Технополіс» продовжує працювати над медіапроєктом під назвою «Краматорськ. Пригадаємо деталі».

Нагадаємо його мету. Сьогодні наповнення нашого інформаційного простору диктує війна. Багато жанрів і рубрик сьогодні зникли, та інколи вже тяжко пригадати, які проблеми нас хвилювали у мирному житті, наприклад, десять років тому. Згадаємо, про що писав «Технополіс»?

Тринадцять років тому в Краматорську почали благоустрій Кутової балки. Спочатку були довгі розмови, потім перейшли до діла – почали висаджувати дерева. Саме про це йшлося в матеріалі журналістки Наталії Моренко «Кутова балка засрібриться кленами».

«З ранку 28 жовтня на бульварі Краматорському почали висаджувати сріблясті клени. Найближчим часом висадку дерев продовжать на Парковій у районі автовокзалу та на вулиці Орджонікідзе – від вулиці Дніпропетровської до трамвайного кільця.

За словами заступника директора УРСАС із озеленення Олександра Калашнікова, висаджування дерев уздовж Кутової балки має чисто декоративну роль.

– Сюди з'їжджається багато людей під час мотокросу, постійно курсують автобуси, які з'єднують мікрорайони Даманський та Лазурний. Ми спочатку хотіли висаджувати тут вербу, але зупинилися на срібних кленах.

… Треба відзначити, що грунт у балці – не дуже. Тому, щоб клени прижилися, трактором організували підвіз чорнозему, який засипали в кожну лунку. Туди ж вилили і приблизно по 100 літрів води на кожен клен, щоб дерева краще прижилися».

Потім міська та обласна влада вирішили, що балку можна засадити хвойними деревами і перетворити її на справжній ліс.

«У Кутовій балці Краматорська розпочалася масштабна висадка дерев різних порід, в основному кримської сосни.

Ліс висаджують на північному схилі балки, в районі перетину вулиць Бикова та автодороги, що з'єднує бульвар Краматорський із Лазурним.

…Кримська сосна тут чергується з туями, липами та іншими деревами.

За словами директора Департаменту екології Донецької області Сергія Натруса, на створення лісових насаджень у Краматорську із бюджету області виділено 650 тисяч гривень.

«Крім озеленення, планується виконати низку заходів щодо благоустрою території, - повідомив чиновник. - Йдеться про будівництво велодоріжок та організацію охорони території».

Спекотним літом 2018 року активні мешканці міста почали висловлювати своє занепокоєння тим, що висаджені дерева засохнуть без поливу.

Кореспондент «Технополіса» Марина Сидельникова вирушила переконатися, чи справді ситуація така плачевна.

Цей матеріал підготовлено за ініціативи Національної спілки журналістів України в межах Проєкту Ukrainian Media Fund з підтримки незалежних місцевих медіа в Україні за сприяння The German Marshall Fund of the United States.
Технополис
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: