17 травня 2024   08:40   211

У Києві демонтували незаконний храм-маф УПЦ МП біля Десятинної церкви

У Києві демонтували незаконний храм-маф УПЦ МП біля Десятинної церкви
У Києві 17 травня демонтували самочинно зведений храм УПЦ МП, відомий також як "храм-маф" біля фундаменту Десятинної церкви.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Медіацентр Україна.

Об'єкт був розташований на території Національного музею історії України в буферній зоні об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські будівлі, Києво-Печерська Лавра".

Згідно з документами, будівля мала три кіоски по 20 м2, тому й здобула назву "храм-МАФ".

Будівництво відбулося з порушенням законодавства, без археологічного обстеження та дозволу Інституту археології НАНУ. Також не були надані дозволи Міністерства культури та інформаційної політики, а в експлуатацію будівля у встановленому порядку введена не була.

"Сьогодні ми розв’язуємо проблему, до якої призвели варварські кроки московського патріархату та відверта проросійська позиція влади часів Януковича. Українська спадщина має належати виключно українцям", - сказала директор Скарбниці Національного музею історії України Наталія Панченко.

Для демонтажу споруди було потрібне обладнання й ліцензування, оскільки це роботи підвищеної небезпеки.

Музей не мав власних коштів на демонтаж, тому було оголошено збір 772 тисяч гривень для знесення. Кошти зібрали за 16 годин.

Зазначається, що назва "храму-МАФу" "Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці" була обрана виключно з метою введення в оману, змішування понять, створення ілюзії стародавності незаконної споруди та правонаступництва між нею та Десятинною церквою, залишки фундаментів якої знаходяться у безпосередній близькості до самобуду.

Показово й те, що настоятелем тут був Гедеон (Юрій Харон) – особа, яка має кілька громадянств, зокрема російське.

Демонтаж проросійських монументів у Києві

У листопаді минулого року Кабмін вилучив частину монументів із державного реєстру пам'яток національного значення. Це легалізувало знесення радянських постаментів.

В грудні комунальники демонтували монумент учасникам "січневого повстання" у Маріїнському парку Києва.

Наприкінці квітня цього року в центрі столиці розпочався демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу", яку раніше називали "Арка дружби народів".
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: