26 травня 2024   11:23   919

Як і коли будуть відновлювати фільтрувальну станцію у Краматорську, пошкоджену ракетним обстрілом

Як і коли будуть відновлювати фільтрувальну станцію у Краматорську, пошкоджену ракетним обстрілом
Збитки для довкілля від засмічення землі після удару армії РФ по водоканалу у Краматорську 20 лютого перевищили 800 мільйонів гривень.

Варіанти відновлення комунального підприємства, наразі вивчають міжнародні експерти.

Про це під час брифінгу розповіла заступниця начальника департаменту житлово-комунального господарства Донецької ОДА Лариса Гусева.

"Що стосується альтернативного водопостачання, то станом на сьогодні триває міжнародний аудит обладнання краматорської фільтрувальної станції, а також деяких об'єктів компанії "Вода Донбасу". Займаються цим міжнародними аудитами фахівці Червоного Хреста та "Юнісеф", — повідомила Лариса Гусева.

За словами Гусевої, після закінчення міжнародного аудиту експерти нададуть рекомендації щодо відновлення водопостачання, придбання обладнання та того, які технології потрібно застосувати. Тоді влада буде вирішувати, що робити з фільтрувальною станцією.

Наразі вдалося підрахувати збитки, завдані довкіллю, через засмічення землі внаслідок обстрілу.

"Обласна екологічна інспекцією підрахувала збитки від засмічення земель. Ці збитки, згідно до листа обласної екологічної інспекції, складають на сьогодні 857 млн грн. Це тільки по засміченню земель фільтрувальної станції", — повідомила Лариса Гусева.

Заступниця начальника управління додала, що система водопостачання в Краматорську безперебійно працює завдяки хімічним реактивам, що забезпечують якість води, їх надають міжнародні благодійні організації .

Що відомо про обстріл Краматорська 20 лютого 2024 року

Близько 19:35 20 лютого російські війська обстріляли Краматорськ на Донеччині.

На місці влучань спалахнула пожежа, яку згодом загасили. Вибуховою хвилею були пошкоджені 38 багатоквартирних житлових будинків: в багатьох вибиті вікна, двері, пошкоджені чи знищені балкони.

Четверо співробітниць комунального підприємства віком 43, 48, 56 і 58 років були поранені, повідомляли у пресслужбі обласної прокуратури. На момент обстрілу вони перебували на робочих місцях. Наступного дня начальник Краматорської МВА Олександр Гончаренко повідомив про вісьмох поранених.

Після обстрілу Краматорська, під час якого була частково зруйнована будівля комунального підприємства, у системи централізованого водопостачання почала потрапляти технічна вода, яку не можна пити та використовувати для приготування їжі. Після цього комунальне підприємство "Краматорський водоканал" пообіцяло споживачам перерахувати плату за свої послуги.
Новини Краматорська
Додати коментар

Можливість коментування матеріалів на сайті тимчасово відключена.

Останні новини: