Кто там еще есть из империй США и Китай .
Тоже не ангелы ,но поставить их в один ряд с Германией и СССР нельзя .
Они очень другие .
нє...
Якшо казати вже про Імперії, то останніми як раз і були "Третій Райх" і "Третій Рим"... ну, ще Британія... "Райх" рухнув, "Рим" залишився... Британія рухнула ТИХО
і ЗША, і Китай під КЛАСИЧНІ Імперії - не підпадають
Не буду казати - краще чи гірше, це - ІНШЕ
хоча у Штатів, звісно, певні ознаки - НАБЛЮДАЮТЬСЯ +))
А эти просто близнецы .
на ЧОМУ і збудовано, як на мене, цей твір
Ми Уліссон і Гєнрі
ми братья блізнєци
у нас одна мамаша
но разниє отци...
Як на мене, різниця в одному - "Третій Райх" декларував "генетичне прєвосходство", "Третій Рим" (у СССР-варіанті) - "прєвосходство класового проісхождєнія"
І там, і там, "прєвосходство" використовувалось для ВИНИЩЕННЯ "нє такіх"
Шо "арійське", шо "пролетарське" походження - від САМОЇ ЛЮДИНИ не залежить, і залежати НЕ МОЖЕ. Родітєлєй не вибирають (с) черговий стиряний тов.Сталіним афоризм.
І там, і там ідея "прєвосходства" по певному признаку однієї людини над іншою використовувалась для запарювання мізків і ідеологічної обробки ВЛАСНОГО населення для подальшого його використання у цілях ПАНУВАННЯ НАД СВІТОМ...
Як на мене особисто, міряніє генетичного походження і вчинки нацизму - БІЛЬШ огидні, ніж "пролетарське походження" і вчинки ленінізму-сталінізму-комунізму.
Але, по-перше, на моє особисте враження цілком природньо впливає певне "фанатське ставлення" (тм) до РІДНОЇ країни, і по-друге, і з іншого боку, як я вже казав, нацисти були ПОКАРАНІ, і НІМЦІ - ПОКАЯЛИСЬ...
Оскільки "реваншисти-2" НЕ ВГАМОВУЮТЬСЯ, то ОЧЕВИДНО, шо потрібен "Нюрнберг-2", най би ЗАТКНУТИ їх і більше НІКОЛИ не повертатись до "імперської ідеї" і "прєвосходства" чи то по "арійськості", чи то по "пролєтаріатськості"...
ТОМУ і навів цей "стішок", як НАГАДУВАННЯ "реваншистам", шо таки ВОНИ ДУЖЕ СХОЖІ на тих, перемогою над якими гордяцца вже більш пів-сторічча...