26 травня 2020   16:02   3032

На Донеччині запровадили послаблення карантину

У Донецькій області запровадили послаблення карантину.

Таке рішення вчора ввечері ухвалила обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомили на брифінгу у Донецькій ОДА.

За словами директора департаменту цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Ігоря Бойка, на сьогоднішній день кількість тестувань на коронавірус по регіону складає 13,4 на 100 тисяч населення (норма – не менше 12).

Для того, щоб можна було послабити карантинні обмеження, область повинна відповідати трьом показникам: інцидентність (загальна кількість нових випадків COVID-19 за останні сім днів на 100 тис. населення), завантаженість ліжок, охоплення тестуванням. Саме через останній показник на Донеччині не запровадили послаблення карантину 22 травня – на той час охоплення тестуванням складало 3,68 на 100 тис. населення.

“Усі три вимоги ми виконали і вчора пізно ввечері було проведено засідання комісії і ми ввели в дію режим послаблень”, – сказав Бойко.

Посадовець нагадав, що Кабінет міністрів України визначив, коли і які саме послаблення карантину мають бути. Так, з 22 травня за певних умов дозволено проведення спортивних та релігійних заходів, регулярні та нерегулярні пасажирські перевезення у міському, приміському, міжміському та внутрішньообласному сполученні, робота готелів. З 25 травня дозволяється робота дитячих садочків.

Інші послаблення запроваджуються з 1, 10 і 15 червня – перед кожною датою комісія буде вирішувати, чи готова область до скасування обмежень.

ОСТАТОЧНЕ РІШЕННЯ – ЗА МІСЦЕВИМИ КОМІСІЯМИ

Ігор Бойко підкреслив, що хоч обласна комісія і дійшла до висновку, що Донеччина відповідає критеріям, необхідним для послаблення карантину, але кінцеве рішення щодо зняття обмежень буде ухвалювати місцева влада.

“Наприклад, дитячі садочки. Не означає, що 25 травня усі садочки запрацюють. З 25 травня при виконанні додаткових умов, які надійшли від головного санітарного лікаря України, місцеві органи влади будуть приймати рішення – будуть працювати садочки чи ні. Так і по інших пунктах, про які я казав”, – сказав він.

ТРАНСПОРТ

Директор департаменту розвитку базових галузей промисловості ДонОДА Артем Литвинов зазначив, що комісія рекомендувала місцевим органам влади розглянути можливість відновлення роботи транспорту на міському та приміському внутрішньообласному сполученні.

Литвинов сказав, що місцеві комісії будуть ухвалювати рішення про маршрути, конкурси на які проводила місцева влада. Ті маршрути, конкурси на які проводила обласна влада, можуть працювати вже із сьогоднішнього дня. У Краматорську перші міжміські маршрути відновлять роботу 27 травня.

“Автовокзали вже почали продавати квитки. Тобто, ми відновлюємо внутрішньообласне транспортне сполучення”, – сказав посадовець.

Рішення щодо міжобласного транспортного сполучення буде ухвалюватися 1 червня – і не лише щодо автомобільного, а й залізничного.

ЯК РАХУВАЛИ КІЛЬКІСТЬ ТЕСТУВАНЬ

На сайті Міністерства охорони здоров’я України зазначається, що кількість тестувань у Донецькій області станом на сьогодні становить 9,01 на 100 тис. населення. Але обласна влада наполягає на показнику 13,4.

“За рахунок береться тиждень. Ми порахували, скільки тестувань було проведено з 18 по 24 травня як у лабораторіях Донецької області, так і в лабораторії Києва – мешканців Донецької області. У нас вийшли наступні цифри: 1090 досліджень було зроблено за тиждень у Донецькій області, і 692 – у Києві. Розділивши на сім днів, ми отримали 255 осіб. За одиницю ми взяли 1 млн 900 тис. мешканців Донецької області, і таким чином ми отримали показник 13,42”, – сказав Олександр Педенко, начальник відділу стратегічного розвитку департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА.

Коментуючи розбіжності з даними МОЗ, посадовець сказав, що у Міністерстві не врахували тести, які робилися мешканцям Донеччини у Києві.
KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: