27 листопада 2021   16:25   2174

У Краматорську вшанували пам’ять жертв голодоморів

У Краматорську вшанували пам’ять жертв голодоморів
Біля монументу жертвам штучного голоду, який влаштувала комуністична влада, о 10 ранку 27 листопада відбулась акція вшанування пам’яті загиблих.

В заході взяли участь представники місцевої влади, правоохоронці та військові.

У Краматорську вшанували пам’ять жертв голодоморів

Міський голова Краматорська Олександр Гончаренко, на своїй сторінці в Фейсбук нагадав, що у цей день вшановують пам’ять жертв голодоморів. Традиційно о 16 годині на вікнах у цей день люди запалюють свічки, згадуючи про жертв геноциду українського народу.

«Щороку в останню суботу листопада вшановують пам’ять жертв голодоморів в Україні. В цей день ми згадуємо ті жахливі події минулого, що стали чорними сторінками в книзі історії нашої країни.

Один з найстрашніших та наймасовіших голодоморів – це голод 1932-1933 років, що визнано геноцидом проти українського народу. Тільки з відновленням незалежності, після 1991 року, було зірвано табу з цієї теми, і згодом відкрито повний доступ до архівних матеріалів, аби минуле, зокрема історія голодомору, не була забута. Адже втрати населення у цей період зіставні з тими, яких зазнала Україна у Другій світовій війні.

Сьогодні, о 16-й годині, ми всі приєднаємося до загальнонаціональної хвилини мовчання та запалимо у своїх вікнах свічку пам’яті на згадку про тих безневинних чоловіків, жінок, дітей, котрі загинули під час голодомору. Це не підлягає забуттю!» - зауважив Олександр Гончаренко.

Нагадаємо, що протягом ХХ століття на території України відбулося три голодомори. Масово люди голодували на підрадянській території у 1921-23 роках в наслідок дій, спричинених війною та вилученням хліба більшовицькою владою. Згодом у 1932-33 роках, коли в результаті цілеспрямованих наказів влади СРСР вилучалося продовольство та створювалися штучно умови для винищення населення країни. Голодомор 1932-33 років на державному рівні визнаний геноцидом українського народу. За оцінками істориків, лише в цей період від штучного голоду загинуло більше 3 млн. людей. Останній масовий голод зафіксований у повоєнні роки 1946-47 років.

У Краматорську вшанували пам’ять жертв голодоморів
Восточный проект
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: