10 серпня 2022   16:13   727

Наступне покоління в Україні житиме з токсичною спадщиною – експерти ООН

Наступне покоління населення України та регіону житиме "з токсичною спадщиною". Такий висновок міститься у дослідженні попередньої оцінки впливу війни в Україні на екологічну обстановку, проведеному

Програмою ООН з довкілля (ЮНЕП) та її партнерськими організаціями, пише сайт "Новини ООН" .

"Картування (складання карти найбільш постраждалих місцевостей) та первісна перевірка екологічних небезпек підтверджують, що війна в буквальному сенсі токсична, – заявила Виконавчий директор ЮНЕП Інгер Андерсен. – Першочергове завдання полягає в тому, щоб ця безглузда руйнація припинилася якнайшвидше".

Андерсен підкреслила, що йдеться про безпечне майбутнє для українців та їхніх сусідів, і тому потрібно зупинити завдання подальшої шкоди.

Уточнюється, що експерти ЮНЕП відвідали Україну з початковим ознайомчим візитом та розпочали мобілізацію зусиль, спрямованих на захист довкілля.

Наголошується, що автори дослідження повідомляють про забруднення повітря, води та ґрунтів, пожежі в заповідниках та небезпечні військові відходи.

Глава ЮНЕП наголосила, що Україні потрібна величезна міжнародна підтримка для оцінки, пом'якшення та усунення збитків по всій країні, а також для зниження ризиків для всього регіону.

Уточнюється також, що, згідно з даними ЮНЕП та партнерів, збитки внаслідок конфлікту завдано багатьом регіонам країни. Йдеться, зокрема, про інциденти на атомних електростанціях, на об'єктах енергетичної інфраструктури, включаючи резервуари для зберігання нафти, нафтопереробні заводи, бурові платформи, газові об'єкти та розподільчі трубопроводи, шахти та промислові об'єкти, а також підприємства агропромислового комплексу.

"Результатом стали численні випадки забруднення повітря з потенційно серйозним забрудненням ґрунтових та поверхневих вод," – сказано у дослідженні.

Уточнюється, що значних збитків завдано також інфраструктурі водопостачання, включаючи насосні станції, очисні та каналізаційні споруди.

Крім того, викид небезпечних речовин стався внаслідок вибухів на складах агропромислового комплексу, включаючи заводи з виробництва добрив та азотної кислоти. Є також повідомлення про напади на кілька великих тваринницьких ферм, що призвели до загибелі худоби. Було пошкоджено безліч промислових об'єктів, складів та фабрик, де у ряді випадків знаходилися небезпечні речовини, починаючи від розчинників та закінчуючи аміаком і пластмасами.

У багатьох міських районах розбір зруйнованого житла також пов'язаний із проблемами, оскільки у смітті можуть виявитися такі небезпечні матеріали, як азбест.

Супутникові знімки показують значне збільшення кількості пожеж у заповідниках та на природоохоронних територіях, а також у лісових масивах.

Крім того, серйозну проблему створюють забруднення довкілля внаслідок широкого застосування зброї, у тому числі в населених районах, а також великі обсяги військових відходів, включаючи знищені військові транспортні засоби.
Остров
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: