7 вересня 2022   12:43   1468

Пам'ятник Леніну, що стояв на центральній площі Краматорська, продали майже за мільйон гривень

Пам'ятник Леніну, що стояв на центральній площі Краматорська, продали майже за мільйон гривень
Пам'ятник Володимиру Леніну, який стояв на центральній площі Краматорська, продали майже за мільйон гривень як брухт.

Продажем пам'ятника через систему Prozorro.Продажі займалося комунальне підприємство ДРУАС, повідомляє Центр громадського контролю "ДІЙ-Краматорськ".

Ленін вагою 7850 кг продавався як необроблений та нерозібраний брухт бронзи. Початкова ціна лоту становила 942 тисячі гривень, під час торгів виявився лише один охочий його придбати - ТОВ "Норд Стіл" з Лисичанська. Ця компанія, серед іншого, займається посередництвом у торгівлі металами.

"Норд Стіл" запропонував за Леніна 962 тисячі гривень - договір купівлі було підписано 26 серпня.

Володимир Ленін був лідером російських більшовиків - ліворадикальної політичної партії, яка ставила за мету запровадження комунізму власного трактування спочатку на території Російської імперії, а потім і всього світу. Ленін також був керівником Радянського Союзу - держави, яка у 1917-1921 роках виникла на уламках Російської імперії, окупувавши у тому числі незалежну Українську Народну Республіку.

Пам'ятник цьому діячу з'явився у Краматорську 1970 року і жодної історичної чи художньої цінності не становить - скульптура не внесена до жодних відповідний списків Міністерства культури України.

Питання про демонтаж пам'ятника Леніну постало після деокупації Краматорська у 2014 році, але місцева влада не наважилася цього робити. Скульптуру повалили учасники патріотичного мітингу у квітні 2015 року.

Після того пам'ятник валявся на території комунально підприємства ДРУАС, який був його балансоутримувачем. У липні 2022 року Краматорська міська рада вирішила продати Леніна.

2015 року набув чинності Закон "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки", який ще називають "законом про декомунізацію". Цей документ передбачає заборону та демонтаж радянської символіки та пам'ятників на всій території України.

Але навіть після того у Краматорську залишався єдиний на всю Донецьку область пам'ятник Леніну - він стояв території Новокраматорського машинобудівного заводу. Скульптуру демонтували лише у червні цього року.

KramatorskPost
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: