28 січня 2023   09:24   522

Міжнародний захист іноземців в Польщі

Міжнародний захист іноземців в Польщі
Іноземцям, які звертаються за міжнародним захистом на території Республіки Польща, надається медична допомога під час процедури надання міжнародного захисту, починаючи з дня звернення іноземця до центру, за винятком особливих ситуацій, пов’язаних із загрозою життю іноземця або здоров’я, медична допомога має бути з дня подання іноземцем заяви про міжнародний захист (стаття 74(1)(1)).

Тимчасовий захист

Інститут тимчасового захисту є результатом Рішення Ради (ЄС) 2022/382 [1]). Іноземці, на яких не поширюється дія Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, та належать до суб’єктів, перелічених у ст. 2(1) і (2) імплементаційного рішення Ради ЄС можуть скористатися тимчасовим захистом відповідно до Закону про захист.

Керівник Управління у справах іноземців надає медичну допомогу після отримання іноземцем довідки про користування тимчасовим захистом за його заявою у разі:

• особи без громадянства або громадяни третіх країн, крім України, які можуть довести, що вони легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі дійсної посвідки на постійне проживання, виданої відповідно до законодавства України, і не можуть повернутися до країни в безпечних умовах або регіон походження;

• особи без громадянства або громадяни третіх країн, крім України (та члени їхніх сімей), які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом до 24 лютого 2022 року в Україні;

• члени сімей громадян України, які не є громадянами України (крім подружжя громадянина України та власника Карти Поляка та членів їхніх найближчих родичів – на ці категорії іноземців поширюється дія Закону про допомогу громадянам України).

Відповідно до Рішення Ради (ЄС) 2022/382 від 4 березня 2022 року членами сім’ї вважаються такі особи, якщо сім’я вже перебувала та проживала в Україні до 24 лютого 2022 року:

• дружина;

• неповнолітні та неодружені діти або діти подружжя, народжені у шлюбі, поза шлюбом або усиновлені;

• інші близькі родичі, які проживали разом однією сім’єю на момент виникнення обставин, що призвели до масового прибуття переселенців, які на той час перебували на повному або частковому утриманні зазначених осіб.

Іноземцю,який належить до однієї із зазначених груп, начальник Управління видає за його заявою довідку про використання тимчасового захисту. Довідка є єдиним доказом використання тимчасового захисту в Республіці Польща і протягом терміну дії засвідчує право її власника на перебування на території Республіки Польща. На підставі ст. 112 сек. 1 Закону про захист іноземцю, якому видано довідку про користування тимчасовим захистом, начальник Управління надає медичну допомогу за його бажанням, але не довше строку дії довідки.

Фінансування медичної допомоги

Кошти, які є у розпорядженні Голови Управління у справах іноземців, відповідно до Закону про надання захисту іноземцям на території Республіки Польща, фінансують витрати на медичне обслуговування вказаних груп іноземців, а саме:

• подання клопотання про захист на території Республіки Польща на умовах, визначених відповідним Законом;

• користуються тимчасовим захистом і мають посвідчення, видане Головою Управління у справах іноземців.

Фінансування медичної допомоги за відсутності довідки про тимчасовий захист

Вартість медичних послуг для іноземців, які відповідають умовам, зазначеним у ст. 2 сек. 1 або 2 Імплементаційного рішення Ради (ЄС) 2022/382, і на яких не поширюються положення Закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави, поширюється на Голову Управління у справах іноземців, якщо таким іноземцям протягом 2 місяців з дня початку надання медичних послуг видано довідку про користування тимчасовим захистом (ст. 1 п. 44 Закону від 8 квітня 2022 р. про внесення змін до Закон про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави та деякі інші акти (стаття 830 Закону) – додано статтю 100а – ця норма набрала чинності 15 квітня 2022 року).

Хто оплачує лікування іноземців у Польщі?

Деякі іноземці, які перебувають у Польщі, можуть розраховувати на медичну допомогу від Національного фонду здоров’я. Інші, навпаки, повинні покривати витрати, пов'язані з лікуванням. У цій статті ми розповідаємо, коли іноземці можуть користуватися Національним фондом здоров’я, а коли їм варто оформити приватну медичну страховку.

Страховка Національної каси здоров'я в Польщі

Безкоштовне медичне обслуговування доступне людям, які мають медичне страхування в Національному фонді здоров’я (NFZ). Обов'язкове страхування поширюється на працівників, які виконують роботу на підставі трудового договору та договору доручення. Обов’язкове страхування поширюється також на чоловіка (дружину) працівника (який повинен бути зареєстрований на страхуванні у роботодавця) та дитину працівника. Страхування поширюється на дітей до 18 років та дітей від 18 до 24 років (якщо вони навчаються).

Страхування Національного фонду здоров'я забезпечує, серед іншого:

• Допомога сімейного лікаря.
• Лікарняний догляд.
• Терапевтична реабілітація.
• Право на діагностичні дослідження (за направленням лікаря).
• Відвідування лікаря-спеціаліста (за направленням лікаря первинної ланки).
• Без направлення можна скористатися допомогою психіатра, стоматолога, гінеколога та онколога.

Хто може скористатися послугами охорони здоров'я?

1. Чи може іноземець скористатися Національним фондом здоров'я? Іноземці, які застраховані в Польщі, матимуть такий самий доступ до медичних послуг, як і громадяни Польщі. Тобто Національній фонд здоров'я для іноземців є найдоступнішим за умови відповідної оплати.

2. Страхування іноземців у Польщі можливе без серйозних обмежень.Особа, яка перебуває в Польщі легально і не має медичної страховки, може застрахуватися добровільно. Для цього достатньо подати відповідну заяву до Національного фонду здоров'я у воєводському відділенні Національного фонду здоров'я.

Добровільним медичним страхуванням можуть скористатися:

• особи, найняті за договором підряду на певну роботу,
• особи, які працюють за контрактом,
• студенти, які навчаються в Польщі,
• особи, які мають дозвіл на толерантне перебування або особи зі статусом біженця,
• осіби, які проходять адаптаційне стажування.

3. Особи, застраховані в ЄС, отримують медичне обслуговування за умови пред’явлення своєї EHIC. Якщо іноземець, застрахований у країнах ЄС, тимчасово перебуває в Польщі, він або вона може отримати медичну допомогу на тих же умовах, що й особи, застраховані в Польщі (у Національній касі здоров’я).

4. Іноземці, які є громадянами країни, з якою Польща має двосторонню угоду, можуть скористатися необхідною медичною допомогою у випадку раптового захворювання або нещасного випадку. Польща має таку угоду про соціальне забезпечення та співпрацю в галузі охорони здоров’я з Україною.

Чи має іноземець у Польщі доступ до медичної допомоги у зв’язку з боротьбою з інфекційними захворюваннями, зокрема COVID-19?

Особи, які не мають права на медичне страхування та не мають польського громадянства, також мають право на медичні послуги та аналізи, пов’язані з боротьбою з інфекціями та інфекційними захворюваннями (зокрема COVID-19). Детальніше про принципи лікування іноземців, які не застраховані в Польщі та борються з інфекційними захворюваннями, можна знайти Medyk Online.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: