28 січня 2023   20:54   234

Нідерландські мікрочипи надходять до росії попри санкції - розслідування ЗМІ

Мікрочипи виробництва нідерландських компаній попри санкції потрапляють до рф, експорт відбувається через посередників.

Про це свідчить спільне розслідування NOS і Nieuwsuur.

“Незважаючи на жорсткі санкції, мікрочипи нідерландських компаній все одно потрапляють до росії. Йдеться про мільйони штук від початку вторгнення в Україну до грудня включно”, - йдеться у публікації.

Як зазначається, розслідувачі отримали доступ до торгових даних, конфіденційних документів, поспілкувалися із залученими компаніями, урядовими установами, експертами та дослідниками.

За даними журналістів, кількасот поставок здійснено до трьох російських компаній, пов’язаних з оборонними підприємствами. У російській зброї також були виявлені “голландські” мікрочипи. Експорт відбувається через посередників.

Розслідувачі зауважили, що існує схема, коли невелика група китайських компаній отримує нідерландські чипи та експортує їх до росії. Одна з таких компаній входить до санкційного списку США через поставки для російського оборонного комплексу. Незважаючи на жорсткі санкції, протягом останніх місяців не спостерігається зниження експорту.

У Нідерландах діють провідні компанії в секторах напівпровідників і мікросхем, зокрема NXP і ASML.

У розслідуванні NOS/Nieuwsuur стверджується, що мікрочипи NXP нещодавно були знайдені на полі бою в Україні.

Як повідомлялося, у Нідерландах правоохоронці затримали 55-річного чоловіка за підозрою в постачанні мікрочипів до росії в обхід санкцій. На його банківські рахунки та торговий інвентар наклали арешт.
Укрінформ
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: