1 грудня 2023   13:04   677

Встановлено імена росіян, які знущалися над українськими полоненими в Оленівці

Встановлено імена росіян, які знущалися над українськими полоненими в Оленівці
Побиття та тортури застосовувалися до 90% в’язнів.

У четвер, 30 листопада, на YouTube був випущений документальний фільм від журналістів видання "Kyiv Independent" . У ньому встановлено імена відповідальних за знущання над українськими військовополоненими в селі Оленівка Донецької області.

Як стверджують автори фільму, команда розслідувачів пів року працювала над ідентифікацією колаборантів та росіян, які причетні до скоєних там злочинів.

Після початку повномасштабного вторгнення росіяни влаштували в Оленівці в’язницю для тисячі військовополонених та цивільних заручників, зокрема бійців “Азова”. Люди, що повернулися з полону, розповіли про нелюдські умови утримання та знущання.

У фільмі постраждалі розповідають про тортурні умови, в яких їх тримали у в’язниці. У сирі камери із цвілими стінами росіяни набивали до півсотні людей, яких більшу частину часу тримали в напівголодному стані. Також людям доводилося пити технічну воду. Тих, хто був поранений чи отримав травму вже у в’язниці, практично не лікували.

Військовополонених ночами обмотували скотчем і били. Рашисти вимагали надати свідчення проти командування ЗСУ. Згідно з даними комісії ООН, яка опитувала звільнених з Оленівки, побиття та тортури застосовувалися до 90% в’язнів.

У перші місяці після початку повномасштабного вторгнення рф у в’язниці в Оленівці працювали колаборанти із терористичного угрупування "ДНР". Через кілька місяців “штат” змінили переважно на росіян, яких відрядили з держави-агресорки.

Журналістам вдалося встановити імена декількох тюремників. Представники ЗМІ використовували дані із певних внутрішніх документів, які змогли винести за межі в’язниці.

Одиним із ідентифікованих наглядачів у Оленівці є Кирило Шакуров із міста Горлівки. Чоловік до початку російської окупації працював в українській пенітенціарній системі.

Колишні в’язні впізнали за фотографіями, які журналісти знайшли в соцмережах, таких людей:

- начальника в’язниці Сергія Євсюкова (колишнього співробітника правоохоронних органів України);

- помічника начальника в’язниці Артема Потапчука;

- начальника опервідділу в’язниці В’ячеслава Якурнова;

- першого заступника начальника в’язниці Дмитра Неєлова;

- наглядачів Василя Бакалинського (ще один колишній громадянин України) та Юрія Дмитренка з Горлівки (напарника Шакурова).

Розслідувачі також вважають, що з високою ймовірністю над в’язницею в Оленівці із москви наглядав полковник Кирило Попов.

Джерело: "Патріот Донбасу"
ОбщеЖитие
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: