15 березня 2024   14:30   520

Застосування телемедицини у Краматорську допомагає пацієнтам з прифронтових територій

Застосування телемедицини у Краматорську допомагає пацієнтам з прифронтових територій
Після початку повномасштабної війни десятки тисяч українців втратили повноцінний доступ до медичної допомоги.

Так, наприклад, можливість отримати консультацію лікаря-спеціаліста сьогодні не завжди є доступною для пацієнтів, які проживають на прифронтових територіях.

Втім, сучасні технології дозволяють долати барʼєри війни та зближують лікарів і пацієнтів. Прикладом є досвід застосування телемедицини в одному з найбільших медичних закладів Донеччини – Обласному медичному обʼєднанні міста Краматорська.

З початком активних бойових дій заклад першим зіштовхнувся з викликами війни – частина фахівців переїхали, виникли логістичні проблеми та безпекові ризики. У звʼязку з цим у регіоні зріс попит на проведення віддалених телеконсультацій лікарями-спеціалістами.

У березні минулого року, в рамках гуманітарної допомоги Україні, медичне обʼєднання Краматорська отримало пристрій віртуальної присутності – робот Teladoc, а також доступ до телемедичної платформи «Solo», яка забезпечує віддалені консультації пацієнта з лікарем. Вже буквально за кілька днів рішення стало частиною рутинної роботи закладу. З того часу обʼєднання почало активно розгортати телемедичну мережу. А вже з липня минулого року рішення було інтегроване у медичному закладі Словʼянська.

«Уявіть, що ви перебуваєте на прийомі, але лікар знаходиться поряд із вами за склом на відстані витягнутої руки, – коментує Олександр Володимирович Гейко – директор КНП “Обласне територіальне медичне об’єднання Краматорська”. – Teladoc забезпечує дуже якісний звʼязок та має високу роздільну здатність відео, що дозволяє ефективно вести прийом та максимально наближувати його до реального. На мій погляд, різниці немає».

Досвід Краматорська доводить, що навіть гул ракет і снарядів, відстань, відсутність фахівців та надсучасного обладнання не є перепоною для людей, які попри все вмотивовані захищати найцінніше – життя та здоровʼя людини.

Довідка: впровадження телемедичної платформи «Teladoc» у закладах охорони здоровʼя України здійснюється Міністерством охорони здоровʼя України за підтримки проєкту USAID «Сталий розвиток національних систем охорони здоровʼя в Україні» (LHSS).
Технополис
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: