17 квітня 2024   09:39   649

17 квітня 2014 року в Краматорську відбувся День вільних людей

17 квітня 2014 року в Краматорську відбувся День вільних людей
Десять років тому, 17 квітня 2014 року, близько двох тисяч городян Краматорська та мешканців найближчих населених пунктів вийшли під синьо-жовтими прапорами на проукраїнський мітинг.

Про це інформує Донецька обласна державна адміністрація

Краматорськ на той час був захоплений російськими окупантами. Протистояння у Краматорську починаючи з 12 квітня 2014 року вирізнялося значною кількістю невеликих, але запеклих боїв. На початковому етапі бойовики активно використовували мирне населення для блокування українських армійців.

Потім озброєні люди, що назвали себе «народними ополченцями», розпочали штурм міського відділу міліції, який тривав кілька годин і завершився захопленням міськвідділу. Проросійські бойовики облаштували в ньому свій штаб, а перед відділком міліції, як і біля інших захоплених адмінбудівель, почали споруджувати барикади. Наступного дня вони встановили блокпост біля військового аеродрому. Згодом до сепаратистів прибуло підкріплення зі Слов’янська — 28 озброєних бойовиків, після чого вони повністю взяли місто під свій контроль. Крім того, терористам вдалося захопити в міському відділку міліції 500 одиниць вогнепальної зброї.

15 квітня озброєні бойовики почали штурм Краматорського аеродрому, який належав Повітряним силам України й відігравав стратегічно важливу роль. На його території розташовувалися військова частина та підрозділ армійської авіації, який мав на озброєнні вертольоти Мі-24П та Мі-8. Близько 15.30 на аеродром готувався сісти український літак, однак під час заходу на посадку його обстріляли із землі. Після цього він негайно перервав посадку та полетів. У відповідь на атаку українські силовики розпочали антитерористичні заходи.

17 квітня патріоти Краматорська провели мітинг на підтримку єдності України. Наявність у місті блокпостів і барикад, облаштованих терористами, безлад, спричинений захопленням міської ради та відділу міліції російськими найманцями, не завадили громадянам вийти з державними прапорами на мітинг з гаслами «Краматорськ - це Україна!», «Україна – єдина!», «Слава українській армії», «Наша родина – Україна» тощо.

Серед учасників було багато жінок і дітей, літних людей. Жоден з них не знав, чим може завершитися хода центром міста, однак це було спільне рішення і спільна відповідальність один за одного.

Одним із символів акції 17 квітня 2014 року став 40-метровий прапор України, який пошили для заходу. Того дня його пронесли від «Літака» до площі Миру (раніше – Леніна). З того часу цей прапор став свідком майже всіх великих заходів Краматорська. У 2018 році на ньому було зроблено напис «Краматорськ – це Україна 17.04.2014».

У День вільних людей 2014 року прибічники сепаратистів чисельністю до 100 осіб намагалися напасти на мітингувальників, проте змушені були зупинитись перед лицем рішучості та єдності українських патріотів.

Тепер ця дата щороку відзначається громадою міста як День вільних людей.

Акція «Україна - єдина!», яка відбулась у Краматорську 17 квітня 2014 року, стала прикладом для багатьох справжніх патріотів України. Цей приклад надихнув на боротьбу з російськими окупантами мешканців міст і селищ, що були захоплені зайдами з рф у 2014 році. Після повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року згуртованість жителів Краматорська у День вільних людей набула особливо важливого значення як досвід єднання громадян України у протистоянні озброєним загарбникам.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: