10 травня 2024   16:38   1002

"Наша задача — втримати Краматорськ у тому стані, до якого звикли його жителі", - директор ДРУАСу розповів, чим займається та які завдання ставить перед собою одне з найбільших комунальних підприємств міста

"Наша задача — втримати Краматорськ у тому стані, до якого звикли його жителі", - директор ДРУАСу розповів, чим займається та які завдання ставить перед собою одне з найбільших комунальних підприємств міста
До початку великої війни Ігор Єрмаченко працював директором дистрибуційної компанії, де займався логістикою та продажами алкогольної продукції.

А коли на початку повномасштабного вторгнення з міста відбувався відтік людей, його запросили очолити одне з найбільших комунальних підприємств — ДРУАС. Він, як член виконкому, прийняв цю пропозицію.

"Треба було підтримати команду у цей важкий час, а тому я погодився", - каже пан Ігор.

Ігор Єрмаченко

Про те, чим зараз займається ДРУАС, які завдання перед ним стоять та як підприємство пережило зиму Ігор Єрмаченко розповів Kramatorsk Post.

Довелося вчитися новому

Досвіду роботи у комунальній сфері у нього не було. Але практичні знання у сфері логістики та адміністративного керування процесами стали у пригоді у раніше незнайомій галузі. Звісно, довелося вивчити багато нового.

Головна діяльність ДРУАСу - це утримання міських доріг та прилеглих до них територій. Допомагало новому керівнику й те, що кістяк підприємства не роз'їхався. Основним спеціалістам створили умови для роботи та покращили мотивацію залишитися у місті.

Менше з тим Ігор Єрмаченко каже, що головна проблема зараз - це брак професійних кадрів:

"На підприємстві 120 одиниць техніки - дорожньої, будівельної. Ви ж розумієте, що аби кого за неї не посадиш".

Що стосується працівників, які мають виконувати простіші завдання, там ситуація краще.

Ще одним фактором, через який ДРУАСу бракує персоналу, є острах потенційних робітників потрапити на фронт.

"У нас є квота на бронювання - 50 %. Тож ми стараємося найкваліфікованіших працівників утримувати. Наприклад, у нас є техніка вартістю у кілька мільйонів гривень, для роботи на якій потрібен спеціаліст з посвідченням тракториста. Знайти такого спеца непросто - в автошколі цьому не вчать. Це мають бути випускники профільних технікумів".

Це лише одна зі 120 одиниць техніки у ДРУАСу

На масштабних простих роботах із залученням некваліфікованих працівників, як-от прибирання гілля після того, як десь вирізали старі сухі дерева, працюють люди з "Армії відновлення". Йдеться про суспільно корисні роботи. У цьому ДРУАСу допомагає співпраця з Центром зайнятості.

Вивіз родину та повернувся до роботи

Як і чимало з тих, хто залишився у місті та тут працює, Ігор Єрмаченко вивіз родину до Дніпра. Каже, що раз на два тижні виривається туди, щоб провідати рідних.

Пан Ігор згадує роки свого навчання у Дніпрі: тоді це велико місто, яке дало зараз прихисток багатьом краматорцям, було доглянутішим. Зараз у цьому відношенні Краматорськ кращий.

Леніна пустили на благоустрій міста

Згадали ми з Ігорем Єрмаченко і про те, що пам'ятник Леніну після того, як його знесли, буквально лежав кілька років на території ДРУАСу.

За розпорядженням міської адміністрації вже за керівництва Єрмаченка істукана офіційно продали через металоприймання.

Усі вторговані з продажу кошти, а це близько мільйона гривень, витратили на благоустрій міста, - розповідає директор ДРУАСу.

Простіше підтримувати, ніж відновлювати

Робочий день у працівників ДРУАСу з 7-ї ранку до 15:30, але у керівника він ненормований. Сказати, як змінилася робота підприємства під час війни, Ігор Єрмаченко об'єктивно не може. Але ділиться тим, чи викликає щось зараз труднощі у роботі:

"У моєму розумінні нема такого розподілу - легка або важка робота. У кожної роботи свої нюанси. Питання як ти до цього ставишся".

Прибирання у центрі

Каже, що є взаєморозуміння з УЖКГ, з головою військової адміністрації.

"Наша робота спрямована на те, щоб у місті було комфортно жити тим, хто залишився, та тим, хто приїжджає.

А тому намагаємося не запускати місто, бо простіше підтримувати наявне, ніж потім відновлювати втрачене", - розмірковує директор ДРУАСу та резюмує цю думку: "Наша задача — втримати Краматорськ у тому стані, до якого звикли його жителі, які повернуться і запитають нас: А що ви тут робили взагалі?".


З комунальними підприємствами працювати легше

Під час розмови ми торкнулися теми, що є в Україні міста, де виконання принаймні деяких комунальних функцій (вивезення сміття, прибирання тощо) віддають приватним підприємствам. Ось що Ігор Єрмаченко розповів з цього приводу:

"У мене на підприємстві є 30 одиниць снігоприбиральної техніки. І за нормальних умов цього вистачає. Але бувають обставини, як-от минулого року, коли снігу випало забагато, і я розумію, що тільки своєю технікою не впораюся. В такому випадку ми залучаємо техніку усіх комунальних підприємств, бо у кожного якийсь тракторець та і є.

Вони отримують вказівку "нумо помагати". За кожним закріплена якась територія. Ми робимо своє, вони своє, а загалом вдається зробити справу.

А якби це були приватні підприємства, то як ти його примусиш робити, якщо він не схоче?".


Прибирання відбувається з технікою та вручну

Отже, Ігор Єрмаченко вважає, що комунальне господарство має бути під єдиним керівництвом міста. На його думку, це краще, ніж "аутсорсинг" на окремі приватні підприємства, які діють виключно в рамках договору.

Додає, що це питання зручності та швидкості управління.

Тогорічний прорив дамби, яка на той момент юридично була нічиєю, як приклад. За законом нею мали займатися МНС, бо міській громаді вона не належала. Але саме міську громаду почало затоплювати:

"Ми накинулися туди усі. Підключилися всі комунальні служби. Працювали в авральному режимі. Підприємства в одній системі простіше координуються, їх можна перенаправляти на рішення різних задач".

Як ДРУАС пройшов минулу зиму

Щодо того, як очолюване ним підприємство пройшло зиму, Ігор Єрмаченко каже коротко: "Зима була як зима. Впоралися усюди".

Додає, що піщано-сольової суміші, на щастя, вистачило. Зима була не дуже суворою, хіба що пару тижнів. Обійшлося без особливо важких завдань.

Робили взимку аварійний ремонт доріг, бо "якщо не зробити, то до весни її розіб'є так, що аварійним ремонтом уже не обійдешся".

А на останок Ігор Єрмаченко ще раз повторює іншими словами важливу думку:

"Як менеджер, я розумію, що якщо ми упустимо зелені насадження, не будемо ремонтувати дороги, то потім замість підтримки, доведеться все робити капітально. Ту ж саму вулицю Шкільну ремонтуємо двічі на рік через зношення покриття. Але капітальний ремонт - це зовсім інші гроші. Значно більші".

Молодий дубочок у балці Кутовій

Нещодавно ДРУАС висадив три тисячі молодих дубів у балці Кутовій, за якими підприємствое ретельно доглядає, а також продовжує роботу з поточного ремонту доріг та нанесення на них розмітки.

Скільки ще триватиме ця війна, ніхто не знає, а тому Ігор Єрмаченко каже, що як людина попри все не припиняє доглядати за собою (вмиватися, чистити зуби тощо), так само й Краматорськ запускати не можна.
Kramatorsk.INFO
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: