10 серпня 2009   12:36   1622

Велопробіг місцями Олекси Тихого, присвячений Дню Незалежності Украіни

Двадцять другого серпня, напередоні Дня Незалежності, відбудеться велопробіг місцями Олекси Тихого у Костянтинівському і Артемівському районах, фінішує він у Дружківці.

Олекса Тихий — видатний правозахисник, один з засновників Української Хельсинської Групи (1976 рік), помер у таборі для політв`язнів у травні 1984 року. У листопаді 1989 року його, разом з Василем Стусом і Юрієм Литвином, перепоховано на Байковому цвинтарі у Київі.

Ініціатори велопробігу — Обласне товариство ім.Олекси Тихого Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім.Тараса Шевченка, Свято-Вознесенскька церква КП і група велосипедістів. У травні цього року вони вже здійснили подібний захід, подолавши 200 кілометрів між Дружківкою і Харковом і передавши до Харківського музею історії літератури матеріали про свого видатного земляка.

Цього разу маршрут велопробігу пов`язаний з місцями малої батьківщини Олекси: хутір Іжівка, де він народився, с. Новодмитрівка (ліцей), село Миколаївка і місто Часів-Яр, де навчався у школі, с. Стінки, звідки родом його мати Марія Кіндратівна, с. Веролюбівка, де працював батько Олекси Іван, селище Олексієво-Дружківка, де закінчував школу і працював вчителем, робітником, пожежником, і, звичайно, місто Дружківка, де його, разом з Миколою Руденко, судили у 1977 році і де зараз в Історико-художньому музеї зберігаються особові речі Олекси Тихого, його книжки, листи тощо.

Початок велопробігу о 9.00 біля пам`ятного знаку Олексі Тихому в Олексієво-Дружківці (ЗШ №14), завершення — о 16.00 біля бібліотки ім.Л.Українки у Дружківці.

Контактні телефони: 8-050-6036475, 8-050-5600457.
"Kramatorsk.INFO"
Додати коментар

Якщо ви хочете залишити коментар, прохання авторизуватися або зареєструватися.

Останні новини: