Є для мене, такі страви, які після важкого дня не тільки втамовують голод, а й, знаєте, лікують душу та поліпшують "загальний стан усього організму". От що може бути в цьому сенсі краще (зваичайно як і вареники або гарний борщ) за суто хохляцьку страву ХОЛОДЕЦЬ? (Москалики, мовчить раді Бога! Ваші "студень" та "залівноє" і поруч не валялися!)
А як і до будь якої улюбленої страви, до готування холодцю потрібно братися з душею та чистимо помислами

Як на мене, то найкращій холодець - збірний, разом із яловичини, свинини та курки. Отже: беремо 2-3 свинячі рульки або цілу переню ногу. Дуже добре взяти ще хоча б одну невеличку передню рульку з корови, бо в ній желатину міститься майже вдвічі більше, ніх у свинячіх. Години зо дві вимочуємо їх у солоній воді. Піся цього дуже-дуже ретельно вичищаємо ножем, особливо в тих мсцях де є підпалини від того, що свиню смалили. Коли рульки стануть біленькими можна починати. Якщо в діло йже нога перерубуємо її по коліну, на рульці робимо надріз, щаб трошки оголити нижній суглоб.Ще добри вдарити сокирою по кожному шматку так, щоб тріснула кістка. І вкидаємо все до великого баняка та заливаємо літрі зо 6 холодної чистоі води. В ідеалі - води з криниці. Ставимо на великий вогонь, а після того, як закипть ретельно збираємо усю піну, та рекулюємо вогонь і кришку так, щоб кипіння ледь жевріло. Тепер годин на 8-10 можна про все забути. А отже краще ставити хододець варитися на ніч.
Вранці солимо холодець. Беремо дві четвертинки курки. Відрізаємо по суглобові стегно від гомілки та також короткими ударами ламаємо кістки. Та вкилдаємо до баняка. Якщо рідина там сильно - на третину або на порловину віпарувалася, можна долити літр окропу. Вкидаємо до баняка з десяток перцю горошком, невеличку пригорщу суміші сухих папрки, чилі, кропу та коріандру, четвертинку середнього корішка салери, корішкок петрушки та пастернаку і букет (зв*язана никткою свіжа зелень).Я ще люблю кинути цілу морквину та нечищену цибулину, тоді холодець буде золотавого коліру. Знов знімаємо піну та нехай потрошку кипить ще зо 2 години. Майже все. Вимикаємо вогонь. Жир збираємо окремо (іншим разом дуже добре на ньому буде тушкувати буряк для борщу!) М*ясо виймаємо в окрему миску, букет, цибулину та коріння - у смітник. А рідину проціджуємо на дріне-дрібне сито.
Далі вже чаклує моя дружина - вона віртуозно вміє розбирати м*ясо, а потім розливає холодець по формах, та прикрашає фігурно вирізаною морквою та вареним жовтком. Доречі соби вона наливає чистий холодць, шоб без м*яса, жиру та "прикрас". Іншим - з м*ясом. А я пршу щом в мої порції покла ще кілька шматоків шкурки з курятини та килька м*якеньких хрящиків.
Коли встигне до кімнатної температури - форми ставимо у холодильник.
Смачного!!!

Мені найкраще смакує з чарочкою домашньої батькової пшеничної горілки, краюхою житнього хліба та скаженим хріном з буряковим соком, або міцної домашньою гірчицею. Знову ж найкращу гірчицю робить мій татусь з самостійно змеленого ледь підсмаженого зерна гірчиці, олії, оцту та помідорного розсолу). Але такий набір до холодцю буває не завжди. Ну то й нічого.