Ні, я не буду доводити, шо "руськими" насправді називали жителів аж ніяк не сучасної Росії, а навпаки, і шо ті, хто зараз називаються "руськими", стали так називатися лише з кінця 17-го сторічча.. Про це багато написано, багато відомо і від моєго скромного владу суттєво і не зменшиться і не збільшиться...
Я хочу поговорити про інше.. Про росіян-не громадян РФ, "соотєчєствєнніков за граніцей", чи як там їх ще називає офіційна Москва... Про "руськоязичних", "руськокультурних", і т.і., най навіть вони і є "етничними" чи то українцями, чи то татарами (не-кримськими!!!), чи то ефіопами...
Для простоти їх і будем називати руськими..
На відміну від громадян Російської Федерації -Росії - тобсто власне "росіян"... Які, власне, мене особисто цікавлять не дуже - ну живе собі такий не дуже адекватний сусід, хамить, плюється, погрожує.. Але газ качає, ліс валить, натомість кетчуп з горілкою і зброю покупає, і, в принципі, шо з ним робити - ясно: нормальний кордон, приєднання до колективної світової безпеки - НАТО чи шось інше, якшо буде - рівне, стриманне відношення до його "закидонів" з відчуттям власної моральної переваги - та і всьо... Шо ви кажете? Родичі в вас там? Так і в мене родичі! А шо родичі? Та мало де в мене родичі - в мене в Іспанії родичі є.. Давайте нормалізуєм відносини з Іспанією, СРОЧНО!! А, з Іспанією і так нормальні? То, виявляється, можна мати нормальні відносини між країнами і при наявності родичів? О как! Бум знать...
Циц! Офтопім! Хоч тема і називається "руські і мо... вибачте, росіяни", мова не про них..
Мова про "руських"...
Хто це? дійсно частина "вєлікороского" народу, волєю судєб занесена "на окраіну"? Але цікаво, в них у багатьох - зовсім не "рязанський" типаж, прізвища на "-єнко", "гекан’є" і "шокан’є"... Як мені сказали у Відні (а тільки-но пройшов Чемп Євро-2008): йо ленгвіч діфферент фром Раша! (розмовляв я зі своїми по-руські) О как!
В Москві чи десь в Вологді вони явно відрізняються від місцевих - причому від всіх... "хатинки" і "садочки" в них аж ніяк не схожі на вологодські чи підмосковні.. (хоча, чесно кажучи, елементи російського завалля таки Є...+))
Та нє, ну ЯКІ з них "вєлікороси"....
Чи це частина "перекованого", "вихованого" "савєцкого народу"? Яку "виховали і виковали", а при евакуації на сєвєр і перефарбуванні тут - чомусь залишили? Чи то "евакуаторов" не вистачило, чи то фарби в перефарбувавшихся- тільки для себе було... Чи то, шоб повернутися і мати підтримку? Чи шоб мати змогу "перефарбувавшимся" - керувати звичними методами, звичними людьми, і не морочити ото голову з "європєйськістю", правами людини, профсоюзами і прочєю фігньою, яка тільки відволікає від "рубілава бабак"?
Знов таки ні - серед них є багато освітчених (я б сказав, навіть більше, ніж серед "тітульної нації"- особливо в технічній галузі), здравомислящіх, цілком тверезо не-імперців, навіть, чи ви побачили, почало розповсюджуватися потроху - "я- русскоязьічньій патриот Украиньі!"
Нє, ну які з них "савєцькі"....
Тоді шо? Окупанти-іноземці-чемодан-вокзал-Росія? Та нєєє!! Оце вже зовсім нє. І не про це мова, і не для цього.
Яка їхня роль в сучасному житті? Яка історична судьба і перспектива? Асиміляція? Еміграція? Автономія? Яке відношення до "автохтонів"? Тих до цих?
Шо надихнуло... Я, звісно, залишаюсь прибічником єдиної України, єдиної ДЕРЖАВНОЇ мови, українських фільмів в кінотеатрах, українського ТБ і т.і. Бо, вибачте, я- ВДОМА. І ТЕЖ, як не дивно, маю якісь права, крім поваги до "меншостей"...
Щодо ДЕРЖАВНОСТІ мови - взагалі навіть сперечатися не буду, бо вже давно вияснив для себе, ті, хто "ратують" за "другу державну мову", просто не розуміють, про шо мова (вибачте за каламбур). 154-й раз переливати з пустого в порожнє - вибачте, не маю ані бажання, ані часу, ані натхнення...
так от.. а надихнуло мене згадка про "Велике Князівсьтво Литовське і Руське"... Тоді серед причин його занепаду- бігство саме руського народу (бояр) в Московію. А причиною бігства було і те, шо офіційна влада наполягала на ВИКЛЮЧНО католицькому віросповіданні... (не відразу. довго вони там вовтузились, але не суть)
Чи не повторюємо ми зараз цієї помилки? Чи не варто якось дати ПОДАЧУ руським? І якшо так- то яку (які)?
Ну десь так.. далі по ходу розберемось...