Nastya Stanko
54 мин.
#журналістськийпост
Говорити треба не з тим, з ким можна, а з ким треба, тобто з тим, хто відповідальний і хто вирішує. Це особливо важливо тут - на війні.
Виходять одні бійці з одного і того самого батальйону з однієї і тої ж точки, одні кажуть, що все ок, інші #насзливають. Залежить від порогу страху, витримки і так далі, різниця ж між ЗСУ порою, Нацгвардією і добровольчими батальйонами буває дуже разючою в оцінці ситуації.
Я вже не кажу про брати коментарі у волонтерів, бо це взагалі за межею добра і зла: волонтерам подзвонили бійці, котрі на ротації, але тим, хто на ротації подзвонили бійці, котрі на позиціях і сказали, що вони без ротації другий місяць, або що їх оточили, або що в них нема води - ну як волонтери можуть коментувати бойові операції, народ?
Поки чекали закінчення перемовин між ОБСЄ, росіянами і українцями, а це було 12 годин, встили передивитись багато новин, побачили, що журналісти взагалі зараз включають і тих, хто не був і не виривався, але чув, що вирватись не можна, чи можна, чи переказав друг, чи на зливають, чи всі брешуть, #тамвсеокхочешпровезуалед авайзавтраподзвони
Тому тут направду дуже важлива загальна оцінка, бо навіть біййці, котрі стоять на одному краю міста можуть не знати, що на іншому, відповідно їм направду важко говорити про такі речі, як заблоковані дороги (хіба що вони випробували всі), убитих всіх в секторі, поранених і кількість втрат супротивника. Лише те, що бачили конкретно вони на власні очі бажано, комбат може сказати лише за свій батальйон ну і відповідно так далі, комбриг за свою бригаду, командир відділення за своє відділення лише, у іншому ну він просто не може говрити.
Кричать найбільше, що все погано як правило ті, хто там не був
Але є одна глобальна проблема, чому так стається: ніхто не говорить реальної картини - маю на увазі командувача сектора, командувача операцією, а не #говорящіголови, який би в ідеалі перед і після операції мав би виходити і говорити (хоча б після)
До фронту журналістам не під'їхати
Військове телебачення як правило робить сюжети звідкись з Рівненського полігону, як вчаться бійці, дуже звісно цікаво6 але де сюжети з бовойих позицій???
Правда, іноді із професійною завистю дивлюсь на можливості, котрі має lifenews:
От сьогодні рос.камери зняли: атаку, наступ на місто, входять в місто, і далі Захарченка на фоні Дебальцевого про те, що "всє будут живи" . Не пам'ятаю такої вдалої зйомки в українських журналістів за всю війну. Я це лише про можливості зйомок без контексту і професіоналізму самих журналістів.
І я 5 добу кружляю навколо Дебальцева, я знайома з преставниками всіх батальйонів і бригад і міліціонерів і нацгвардійців, котрі там, а ще з представниками місцевої влади - і я правда не знаю до кінця, що там. от чесно, поки не потраплю сама - знати точно і не буду.