будь-які централізовані місця торгівлі с/прод. просто кишать корупційними схемами. Починаючи з місцьового і закінчуючими лаб. дослідженням товару.
Стояти довго з власним товаром селянин не має змоги (вдома купа роботи), а здавати його за безцінь реалізаторам просто не має сенсу.
Отже, всеодно вигідна лише стандартна схема: власне авто, певний день базарювання і напрацьована клієнтська база. Так, наприклад, раз на тиждень спродують молочку мої батьки. Для порівняння: здати 3 л молока - це 2,25, а продати - 10 грв. Ну а, відповідно, якщо навіяти сметану та зробити сир, виторг відчутно зростає.
Торгувати м'ясом взагалі не вигідно. Оптові ціни абсолютно грабіжницькі. За 9-місячного бичка дають максимум 3 тис. Для порівняння: новонароджене теля коштує до 400 грв, 1200 грв - це ціна молока, доки його випоюють перші два місяці. Отже, прибуток лише 1400 грв, при цьому вирахуйте ще 9 місяців колотнечі, страшенну купа сіна для нього, немалу ціна за вет. справку перед продажем, пальне, щоб його - відвезти. Що залишиться? А тепер подивіться, скільки коштує телятина. Останнього разу, а це було давненько, я купувала за 48 грв. кг.
Організувати повноцінно ферм. господ. нереально в принципі. Свого часу у момент розпаювання колгоспів селяни отримали лише земельні паї, а майнові тихесенько розтягла верхівка. І що у такому разі робити з своїми 21 га? У найкращому варіанті - здавати в аренду, і мати раз на рік на 2100 збіжжя (зернові), знову ж таки за дуже завищеними тарифами.