«Дуже багато останнім часом говорять про якихось політв`язнів. У нас в Кримінальному кодексі немає політичних статей», - заявив Лукашенко. За його словами, родичі ув’язнених починають дорікати йому в тому, що він обіцяв їх помилувати, але поки що цього не зробив. «Причина одна. Як тільки я сказав про це (а це було сказано кілька місяців тому), всі залементували. Але я попередив, що питання помилування так званих політв`язнів - це, перш за все, їхнє звернення з проханням про помилування. Я відразу публічно про це сказав. Не хочеш звертатися - ніхто й розглядати не буде. Сиди», - заявив Олександр Лукашенко. Як повідомляє сайт БелаПан, в даний час у місцях ув’язнення перебуває 12 опозиційних політиків і громадських активістів, яких правозахисники вважають політв`язнями. Серед них - кандидати у Президенти Білорусі на виборах 2010 року Андрій Санніков і Микола Статкевич, координатор кампанії ”Європейська Білорусь”, довірена особа А.Саннікова Дмитро Бондаренко, лідер незареєстрованого в Білорусі ”Молодого фронту” Дмитро Дашкевич, активіст консервативно-християнської партії БНФ Сергій Коваленко, який кілька місяців продовжує голодовку.
Відомо, що з проханням про помилування на ім`я Лукашенка звернулися А.Санніков і Д.Бондаренко. А.Санніков, за словами його дружини, написав прохання ще 20 листопада 2011 року під впливом тортур, проте в МВС стверджують, що прохання було написане ним 23 грудня і 23 січня передано у відділ з питань громадянства і помилування Адміністрації Президента. Страждаючий від проблем з хребтом Д.Бондаренко звернувся до О.Лукашенка з проханням 1 лютого, після чого йому дозволили користуватися милицею.
http://zaxid.net/home/showSingleNews.do?lukashenko_pro_politvyaz niv_ne_prosyat_pomiluvan nya__hay_sidyat&objectId=1251937 Нам в Украине Лука не кого не напоминает?